Monitoring: Vývoj situácie na území EÚ, Putin v ofenzíve, Budeme si brániť vlasť?, Slovenský kostolík na Islande, Slzy a nádej Iraku – Slovensko pomáha kresťanom

323

Embassy RF press service press@rusemb.sk

Vážení priatelia, prosíme Vás aby ste venovali pozornosť tomuto materiálu.

Vitalij Čurkin sa vyjadril v Bezpečnostnej rade OSN o činnosti letectva Ruskej federácie v Sýrii

RUSKOMoskva dôrazne zamieta obvinenia Washingtonu a Londýna z údajných obetí civilného obyvateľstva v dôsledku činnosti ruského letectva v Sýrii.  Takéto vyhlásenie na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN urobil stály predstaviteľ našej krajiny Vitalij  Čurkin. Poznamenal, že počuť tieto obvinenia zo strany členov tzv. západnej koalície, ktorí tradične zamlčujú správy o početných civilných obetiach SVOJICH leteckých útokov v Sýrii, Iraku, Líbyi a Afganistane je podivné. Rusko, však, vyhlásil Čurkin, v boji proti terorizmu na Blízkom východe koná otvorene a na rozdiel od Západu – efektívne.
s úctou
Veľvyslanectvo Ruskej federácie   v Slovenskej republike

Tak – vážení Slováci – kvôty aj tak budú, či chcete alebo nie!

Salámová metóda pokračuje.  Nevyšlo nám to včera? Vyjde to dnes, ak nie – nuž zajtra. Pripravujte sa.  Ale pozor!  Nedovolené bránenie sa netoleruje! Aby ste náhodou neublížili  lotrom.  Dávajte si pozor na ich práva!

Dánka sa ubránila znásilneniu, čaká ju však pokuta

Dánsko 27. januára 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

Na obranu použilo dievča slzný sprej, ktorý je zakázaný

Len 17-ročná mladá žena sa ubránila pred sexuálnym útokom muža, ktorý ju napadol v meste na juhu Dánska. Paradoxom však je, že pravdepodobne bude musieť zaplatiť pokutu, pretože pred násilníkom sa bránila zakázaným slzným sprejom. Informáciu zverejnil portál The Local.

http://www.hlavnespravy.sk/danka-sa-ubranila-znasilneniu-caka-ju-vsak-pokuta/736469

Kaliňák: V apríli budú migračné kvóty znovu na stole, tentoraz trvalé

Bratislava 27. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Vladimír Benko)

Problémom podľa Kaliňáka nie je len to, že do Európy prúdia stále väčšie počty migrantov z krajín, ktoré nie sú ohrozené vojnou, ale aj ich schopnosť integrovať sa

Téma migračných kvót by sa v apríli mala vrátiť na rokovací stôl, v tomto prípade však už nepôjde o jednorazový, ale trvalý prerozdeľovací mechanizmus. „Cestou nového návrhu fungovania Dublinského dohovoru o azylových procedúrach Európskej únie,“ vysvetlil v diskusii na TABLET.TV podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

http://www.hlavnespravy.sk/kalinak-v-aprili-budu-migracne-kvoty-znovu-na-stole-tentoraz-trvale/736698

Vladimír Putin hýbe dnešnou situáciou

V pravom dolnom rohu na obdĺžničku si zapni titulky.

Ruský prezident obvinený „z korupcie“

Valí sa k nám peklo?

Logo-maléKotleba – Ľudová strana Naše Slovensko:

Vlasť, česť, poriadok!

Voľby 5. marca 2016 –  Strana  č. 19!

 V znamení Dvojkríža (Repríza)

Ako je to s moslimami

Bránili sme Európu – a čo dnes?

Hlas súčasnej generácie

Chvíľa pre pesničku: Les Brigandes

Kostolík z Hriňovej presťahovaný na Island

V súčasnej divokej situácii v Európe sa Slovensko dostáva do povedomia zásadnými postojmi, a to nielen slovami, ale aj činmi. V maistreamovej záplave imigrantskej témy nemáte šancu sa dozvedieť, že Slováci „vyviezli“ na Island drevený kostolík ako pomoc tamojším veriacimi katolíkom. Kostolík stojí nad mestečkom Reyðarfjörður, kde sú slovenskí kapucíni, na  východe Islandu.V  Reykjavíku bol nedávno menovaný biskup –  slovenský kapucín Dávid Tencer, Pápež František ho 18. septembra 2015 vymenoval za 5. biskupa v Reykjavíku, jedinej diecézy na ostrove Island.  Akciu natočil a dokument pripravuje kameraman a režisér Ľuboslav Polák. Prinášame krátku ukážku dokumentu: 

Daľším počinom slovenskej Katolíckej Cirkvi v spolupráci s vládou Slovenskej republiky bolo prijatie 149 irackch kresťanov na Slovensko.  Hovorí o tom film Slzy a nádej Iraku, ktorý natočili slovenskí tvorcovia. fotograf Anton Frič a  kameraman a režisér Ľuboslav Polák. 

My sme urobili krátky rozhovor s jedným z koordinátorov tejto veľkej akcie, Mgr. Marekom Poláčkom, ktorý nám povedal: 

Slzy a nádej Iraku

„Som iracký kresťan. V mojej krajine je to nebezpečná vec. Za posledných 15 rokov viac ako 90 % mojich kresťanských bratov a sestier bolo vyhnaných, unesených alebo zavraždených. Chcem ísť na Slovensko lebo je to kresťanská krajina a nie sú tam moslimovia…   (Benham, Irak)

30dvopjstlpMilí priatelia, pred Vianocami 2015 Slovensko prijalo z Iraku 25 rodín imigrantov – kresťanov. Magnificat Slovakia  podieľal tiež  sponzorstvom na dokumente  Slzy a nádej Iraku, ktorý nakrútil Ľubo Polák a Anton Frič. Prinášame vám rozhovor s pracovníkom  Lux communication Mgr. Marekom Poláčkom (na obr.)

Magnificat Slovakia:  Marek,  Ako sa ti javí tento utečenecký problém, ako veriacemu?

Marek Poláček:  „Intenzívne prežívam príchod našich priateľov z Iraku na Slovensko. Ich prijatie na Slovensku vnímam ako prelomovú udalosť. Odkedy začali ku nám prichádza správy o zverstvách, ktoré sa v Iraku a Sýrii dejú, cítil som obrovskú bezmocnosť. Túžil som urobiť aj niečo viac, ako sa len za tých mučeníkov modliť. Osobne vnímam ako veľké šťastie, že cez film, ktorý v LUX communication a Televízii LUX  pripravujeme o kresťanoch z Iraku, som s nimi aspoň v nepriamom kontakte. Keď sa cez priateľov dozvedám, čo im v záchytnom centre v Humennom chýba, snažím sa prispieť.“ 

Magnificat Slovakia:  Ako sa organizoval príchod Iračanov na Slovensko?                                                                                                           

Marek Poláček:  „Na záchrannej misii irackých kresťanov sa podieľalo viacero inštitúcií,  ako Migračný úrad, cirkevné organizácie, občianske združenie Pokoj a dobro, americkí donori. To, že tých 25 rodín nakoniec prišlo na Slovensko vnímam ako pomerne veľký zázrak. Som hrdý na Slovensko, že dokázalo zatiaľ ako jediné v celej Európe otvoriť „bránu milosrdenstva“ a prijať týchto mučeníkov. Spôsob, akým sa táto záchranná misia zrealizovala,  môže byť inšpiráciou aj pre ostatných. My v Televízii LUX a v LUX communication sme si povedali, že v rámci možností urobíme všetko, aby sme informovali o tejto misii a aby sme utečencom dali tvár. Aby to boli deti, starci, mladíci, ktorí majú meno a ktorí na Slovensko prišli s veľkou túžbou po slobode a bezpečí.“

Magnificat Slovakia:  Aké skúsenosti sú s prijatím Iračanov u nás – myslím občanov?                                                        Marek Poláček: „Ľudia reagovali dosť odmerane a s obavami. Keď sme im ale porozprávali, ako kresťanov v Iraku vyhnal Islamský štát z ich domovov, ako žili už vyše roka v stanoch a unimobunkách, a že majú veľmi podobné hodnoty a zvyky ako my, keďže sú kresťania, tak ľudia začali meniť názor. Uvedomili sme si, že ľudia nemajú informácie a je prirodzené, že človek sa neznáma bojí. Som si istý, našich priateľov z Iraku dokážeme prijať s otvoreným srdcom a že sa u nás budú cítiť dobre.“   Za rozhovor ďakuje:  Anton Selecký

Na TV LUX sa bude film „Slzy a nádej Iraku“ vysielať  3.feb. o 16.30  4. feb o 10.40 5. feb o 20.55


http://www.tvlux.sk/archiv/play/9283