Poliaci žiadajú svojho veľvyslanca na Slovensku ospravedlniť sa za podporu Gay Pridu

380

Pri podpore tzv. „Dúhového Pridu“ Bratislava 2011 veľvyslancami 20 krajín sa vyskytli aj mená veľvyslancov Maďarska a Poľska na Slovensku. Túto skutočnosť využili aj prítomní predstavitelia LGBT z Varšavy a Budapešti, ktorí tento krok na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave samozrejme s nadšením kvitovali.

Po tom, čo signatári listu z iniciatívy bývalého ministra vnútra SR Vladimíra Palka protestovali u spomínaných 20-tich veľvyslancov a označili ich podporu Pride pochodu ako hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska, Poľská konzervatívna strana Právo a spravodlivosť vyzvala poľského veľvyslanca na Slovensku Adrzeja Krawczyka, aby sa za podporu „Dúhového pochodu“ v Bratislave ospravedlnil. Podporu Pride pochodu svojho veľvyslanca označuje strana sa „škandalózny zásah“ do vnútorných záležitostí Slovenska a porušenie Poľskej ústavy. Veľvyslanec Krawczyk obinenie odmieta a tvrdí, že nepodporoval homosexuálov ale len „ich práva slobodne sa zhromaždiť a slobodne o sebe hovoriť.“

http://www.sme.sk/c/5930646/polsky-diplomat-brani-podporu-duhovemu-pochodu.html

—–

Veľvyslanec Poľska si však zrejme poriadne neprečítal krátky podporný list 20-tich Gay Pridu, pretože okrem slobody zhromaždenia a prejavu sa v ňom vyzdvihujú aj ich „práva a slobody“ zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv, teda práva, aké majú prirodzené manželstvá a rodiny.

V krátkom liste 20-tich veľvyslancov na podporu Pride pochodu sa totiž píše:

„4. júna sa v Bratislave koná druhý ročník pochodu Dúhový Pride. My, členovia medzinárodnej komunity, stojíme obrazne aj doslovne na strane účastníkov pochodu, ktorí sa pokojne zhromaždia, aby sa verejne zastali svojich ľudských práv a zdvihli povedomie o LGBT komunite na Slovensku. Každý, vrátane LGBT ľudí, by mal slobodne užívať svoje práva a slobody ukotvené vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv. Tešíme sa z prínosu LGBT komunity do našej spoločnosti a vítame snahu zástupcov slovenských inštitúcií chrániť práva LGBT ľudí na Slovensku.“

Maďarský veľvyslanec v SR Antal Heizer, si zasa akoby nevšimol, že Budapešť Gay Pride 18 júna 2011 zakázala z dôvodu ohrozenia dopravy, pretože homosexuáli chceli pochodovať až pred Maďarský Parlament.
Každopádne akoby nastal čas striasť zo seba strach  „bruselfóbie“ a otvorený a hlavne strategický hlas proti násilnej infiltrácii slovenskej spoločnosti homosexuálnou diktatúrou môže znamenať novú etapu v tejto otázke. Je však na zamyslenie, či táto iniciatíva bude pokračovať, či je na to dostatok vôle a pripravenosti protestujúcich, alebo či neskončí tak ako a ostatné podobné jednorazové iniciatívy – o niekoľko dní v zabudnutí. Aj to je však dobrý signál k inšpirovaniu aj ostatnej časti našej spoločnosti, vyznávajúcej a uchovávajúcej misiu sv. Cyrila a Metoda, ktorých 1150 výročie príchodu na Veľkú Moravu si o niekoľko týždňov pripomíname.  (anse)